Zo verminder je keuzestress


Vrij zijn / donderdag, december 27th, 2018

Heb je enig idee hoeveel keuzes je op een dag moet maken? Even googelen en je komt op een getal van rond de 35.000 uit, waarbij slechts een klein percentage bewust wordt gemaakt. Hoe dan ook, in onze moderne samenleving maken we veel meer keuzes dan ooit tevoren. En het lijkt erop dat we er genoeg van hebben. Want al die keuzes leiden niet meer tot een gevoel van vrijheid, maar juist tot een gevoel van beklemming.

Keuzestress is een bekend verschijnsel. Al eerder schreef ik over de negatieve effecten die keuzestress met zich meebrengt. Je leven wordt er niet bepaald leuker op als je regelmatig die gevoelens van spijt, teleurstelling, ontevredenheid en schuld ervaart.

Tijd om daar iets aan te doen!

1. Ken het mechanisme achter keuzestress

Weten hoe keuzestress ontstaat is een eerste stap in het aanpakken ervan. Het begint altijd met bewustwording. Herken je de momenten waarop je die verlamming voelt, omdat er teveel keuzes zijn? Op welke momenten je teleurstelling ervaart, omdat je veel te hoge verwachtingen had? Omdat je streefde naar perfectie? Hoe vaak ben je ontevreden met iets, omdat je jezelf constant vergelijkt met anderen? En hoe hard roept dat stemmetje in jou dat het je eigen stomme schuld is dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt? Dus word je allereerst bewust van het mechanisme achter keuzestress.

2. Streef niet naar perfectie

Je kent de uitdrukking ‘perfect is de vijand van goed’. Ik weet het, het klinkt als een open deur, maar de vraag is of je hier ook naar kunt handelen. Is goed ook echt goed genoeg? Of moet het eigenlijk altijd nog net iets beter? Geloof me, ik weet waar ik het over heb. En dan heb ik het in dit geval niet over goed werk afleveren, maar over de perfecte keus maken.

Als er veel te kiezen is, dan kan het streven naar perfectie je verlammen. Het resultaat is dat je je keuze uitstelt (waardoor je er op een later moment wéér over na moet denken) of dat je géén keuze maakt (en dat je wel ziet wat er gebeurt). Niet kiezen is ook een keuze, maar meestal geen goede.

Ken je dat gevoel dat je úren besteedt aan het uitzoeken van bijvoorbeeld een vakantie en dat je eindigt met gevoel van leegte en ontevredenheid. Uiteindelijk heb je de knoop doorgehakt en ben je waarschijnlijk opgelucht dat het proces erop zit, maar je baalt ervan dat je er zo lang over hebt gedaan. En heeft al die moeite dan wel tot de beste keuze geleid? Je weet het niet. And guess what? Je zult er nooit achter komen. Perfecte keuzes bestaan niet. Dus, onthoud: goed is goed genoeg!

3. Vergelijk jezelf niet met anderen

Er is tegenwoordig zo ontzettend veel te kiezen! Op elk vlak van je leven zijn er talloze mogelijkheden; welke opleiding je wilt gaan doen, waar je wilt gaan wonen, welke baan je wilt, hoe je je huis wilt inrichten, waar je naar toe op vakantie wilt, wat je gaat eten, welke kleren je aantrekt. De keuze is reuze. En alsof dat nog niet genoeg is, wordt je de hele dag door geconfronteerd met hoe anderen hun leven hebben ingericht (en hoe zogenaamd fantastisch dat is). Tja, en dan begint het vergelijken en de ontevredenheid.

Het is funest om te zien wat anderen hebben gekozen, want dat maakt je bewust van wat je níet hebt gekozen. En dat maakt je weer minder blij met je eigen keuze.  Dus bedenk telkens weer hoe blij je was met wat je zelf voor keuze hebt gemaakt en laat je keuze vooral afhangen van wat jij belangrijk vindt en niet van wat anderen er van denken. Jij bent jij en iedereen is uniek. Laat je tevredenheid niet afhangen van je omgeving.

Kijk bijvoorbeeld eens kritisch naar wie je volgt op social media. Zijn het mensen die jou inspireren of zijn het mensen die alleen een onrealistisch perfect plaatje laten zien, waardoor jij een ontevreden gevoel krijgt over je eigen situatie? Het is fijn om geïnspireerd te raken, maar stop met vergelijken.

4. Verminder keuzemogelijkheden

Meer keuze leidt niet altijd tot meer vrijheid. Hoe minder keuzemogelijkheden er zijn, hoe gemakkelijker het is om te kiezen en hoe minder keuzestress je dus ervaart.

Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken  om bij niet meer dan drie kledingzaken te kijken naar dat ene kledingstuk dat je graag wilt hebben.

Of je stelt van te voren duidelijke criteria op waaraan je kledingstuk moet voldoen, zodat het filter van je webshop maar een beperkt aantal opties toont.

Je kunt ook een tijdslimiet instellen om te zoeken, zodat je jezelf niet de mogelijkheid geeft om op nog tien webshops alle kleding te bekijken.

En: HOU JE DAAR OOK AAN! Heb je echt niet gevonden wat je zocht, dan stop je ermee en ga je een andere keer verder.

Het is natuurlijk niet heel bevredigend als een zoekactie niets oplevert, maar misschien was de noodzaak er ook niet echt (wees eerlijk ;-). Deze methode voorkomt in ieder geval dat je steeds meer stress krijgt omdat je niet weet wat je moet kiezen of dat je na een veel te lange tijd dan maar íets kiest, omdat je vindt dat je na zoveel uur toch niet met lege handen mag staan. Geloof me: minder keuzeopties geeft RUST.

5. Vertrouw op je onderbuikgevoel

Wanneer je twijfelt bij het maken van een keuze, kijk dan eens of je wat meer naar je onderbuikgevoel kunt luisteren. Vaak voel je het al wel, maar weet je het nog niet. Als kind deed ik in situaties van twijfel al de volgende oefening:

Beeld je levendig in hoe je leven eruit ziet als je gaat voor optie 1. Voel vooral wat dit met je doet. Doe dit vervolgens ook voor optie 2 (en 3 en 4). Voelt het verschillend? Word je van het ene blijer dan van het andere?

Deze oefening is natuurlijk niet voor elke keuze geschikt. Het zou raar zijn om dit in de supermarkt te doen als je een saladedressing wilt uitzoeken. Maar juist voor besluiten waarbij je twijfelt of je iets wel of niet moet doen, werkt dit heel goed. Je onderbewuste heeft vaak al op basis van verschillende informatiebronnen een keuze gemaakt, alleen roept de ratio soms zo hard dat je je onderbewuste niet meer kunt horen. Met behulp van bovenstaande oefening luister je eigenlijk naar je onderbewuste.

En weet je, soms maak je de verkeerde keus. So what? Dan weet je dat ook weer voor de volgende keer. Het is zonde van je tijd om altijd maar te twijfelen. Dus, welke knoop ga jij eindelijk doorhakken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *