Waarom meer opbergruimte niet de oplossing is (en wat dan wel)


Vrij zijn / zaterdag, mei 6th, 2017

Tijden lang dacht ik dat ik meer opbergruimte nodig had voor het opgeruimd houden van m’n huis. Met enige regelmaat overvalt me het gevoel dat er in huis flink opgeruimd moet worden. Vol frisse moed ga ik aan de slag met… tja, met het verplaatsen van spullen. Eerst alles uit de kast, sorteren, categoriseren en dan alles weer terug in de kast.

Moe maar voldaan kijk ik naar het resultaat. Het speelgoed van de kinderen ligt netjes in bijpassende opbergboxen, in de keukenkastjes staat alles netjes opgestapeld, de kleding ligt op nette stapeltjes in de kast en alle rondslingerende rommeltjes zijn óf in de prullenbak beland óf in een bakje opgeborgen. Rust. Geen spullen meer die om aandacht schreeuwen. Voor eventjes dan…

Want als je – net als ik – niet alleen in je huis woont, zie je langzaam aan (nou ja, het kan ook heel snel gaan) die netjes opgeborgen spullen weer tevoorschijn komen en zijn de nette stapeltjes, uitgesorteerde speelgoedlades en rustige aanblik verleden tijd. En dan begint alles weer van voren af aan.

Meer opbergruimte graag!

Maar wat nou als ik meer opbergruimte zou hebben? Zou het dan niet veel makkelijker zijn om alles een eigen plek te geven? Zou het dan niet veel minder tijd kosten om alles op te ruimen? Ikea, here I come! Vakkenkast, opbergmanden, bakjes en labels; onder het mom van organiseren komen er nog meer spullen in huis; spullen om andere spullen in te bewaren. Het lijkt wel zo’n baboeshka systeem; een kast, met daarin dozen, met daarin bakjes, met daarin spulletjes. Hoe meer spullen je hebt, hoe meer spullen je nodig hebt om al die spullen in te bewaren.

Meer opbergruimte gaat je echter niet helpen:

  • We weten allemaal dat een lege lade niet leeg blijft. Er is altijd wel iets dat in die lade terecht komt. Hoe meer opbergruimte je hebt, hoe meer spullen je dus gaat verzamelen.
  • Opruimen is altijd maar tijdelijk. Voor de een is tijdelijk een uur, voor de ander misschien een maand. Maar spullen weten altijd uit de kast te komen.
  • Hoe meer spullen je hebt, hoe meer tijd je kwijt bent met opruimen. En dat is tijd die je liever aan dingen besteedt waar je wél gelukkig van wordt.

Hoe meer spullen je hebt, hoe meer tijd en energie je moet steken in het onderhouden ervan.

Hoe creëer je dan wel meer ruimte?

Oké, het is misschien een open deur. Maar je krijgt echt alleen meer ruimte door minder spullen te bezitten. In tegenstelling tot opruimen heeft ontspullen juist een blijvend effect. Het zorgt direct voor meer ruimte in je huis én in je hoofd. Je hebt alleen nog maar spullen in huis waar je waarde aan hecht. Het opruimen van deze spullen is veel makkelijker; omdat het veel minder spullen zijn, is er minder rommel en als het rommelig wordt is het veel sneller opgeruimd.

Mijn ervaring is dat ik de spullen waar ik bewust en met aandacht voor heb gekozen om te houden met veel meer liefde opruim. Het gevoel is anders. Kijk eens om je heen om te bedenken welke spullen belangrijk voor je zijn en welke spullen je gedachteloos in een kast propt. Er is verschil toch?

Minder spullen geven me direct vrijer en lichter gevoel. Wanneer je dit gevoel eenmaal hebt ervaren, is het makkelijker om kritisch te kijken naar nieuwe aankopen. Heb ik dat nou echt nodig? Gaat het me heel erg helpen? Wordt ik er gelukkiger van? Als je eenmaal beseft hoeveel tijd en energie er in het onderhouden van spullen gaat zitten (opruimen, schoonmaken, besluiten wat ermee te doen), is het eenvoudiger om je niet te laten verleiden door het enorme marktaanbod. Dus bedenk de volgende keer dat je iets wilt aanschaffen of het je tijd en energie waard is. Want de prijs alleen zegt niks over wat het jou waard is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *