Tijd om te knuffelen!


Bewust zijn / maandag, januari 2nd, 2017

Wat als dokters eens zouden gaan knuffelen met hun patiënten? Een goede knuffel heeft namelijk een hele krachtige helende werking voor zowel lichaam als geest. We krijgen en geven er echter veel te weinig! Hoeveel mensen leven er niet in eenzaamheid en worden zelfs nooit aangeraakt door een ander? En zelfs al heb je mensen om je heen, dan nog is de kans dat je regelmatig een goede knuffel krijgt niet groot. In onze cultuur zijn we niet zo aanrakerig. Zonde, zonde, zonde! Het is namelijk de gemakkelijkste en goedkoopste manier om een ander te helpen.

 “Eén knuffel zegt meer dan duizend woorden.”

Als je hieronder leest waar knuffelen allemaal goed voor is, kun je je vast wel voorstellen dat mensen ziek kunnen worden van een tekort aan knuffelen. Het mooie van een knuffel is dat het een vorm van communicatie is, waarbij je op gevoelsniveau iets kunt overbrengen, wat je met woorden nooit zou kunnen bereiken. En het mooie van een knuffel is dat je er eigenlijk geen kunt geven, zonder er ook een terug te krijgen!

Waar komt onze behoefte voor knuffelen vandaan?

Onze huid is een gevoelsorgaan. Dus elke centimeter – van je hoofd tot het puntje van je tenen – is gevoelig voor aanraking. Voor pasgeboren baby’s  is aanraking net zo belangrijk als voeding. Zonder aanraking overlijden deze kinderen. Dit geeft al aan dat aanraking een basisbehoefte is. Baby’s ontwikkelen zich beter als ze veel geknuffeld worden. Ook voor het opgroeiende kinderen is knuffelen en strelen heel belangrijk. Het zorgt ervoor dat een kind zich zeker voelt en het leidt tot een groeiend zelfvertrouwen.

Ook voor volwassenen blijft knuffelen en strelen belangrijk. Het geeft je een gevoel van geborgenheid, verbinding en je kunt niet knuffelen zonder je hart open te stellen, waardoor negatieve emoties vervangen worden door liefdevolle. Kinderen zijn echte meesters in knuffelen. Hoe fijn is het als je kind met zijn armpjes wijd op je af komt en je een megaknuffel krijgt? Voel je je smelten? Dat is de kracht van de knuffel.

10 redenen waarom knuffelen heilzaam is

Onderzoek laat zien dat een echte goede knuffel – waarbij het hart elkaar raakt – je op verschillende manieren goed doet.

  1. De koesterende aanraking van een knuffel geeft een gevoel van vertrouwen en veiligheid. Het helpt je open en eerlijk te communiceren.
  2. Knuffels geven per direct een boost aan je oxytocine niveau, waardoor gevoelens van eenzaamheid, isolatie en boosheid verdwijnen.
  3. Wanneer je de knuffel langer aanhoudt, stijgt ook de hoeveelheid serotonine. Dit zorgt voor een verbetering van je stemming en je krijgt er een geluksgevoel van.
  4. Knuffels versterken het immuunsysteem. Er worden namelijk meer witte bloedcellen geproduceerd, waardoor je ziekten gemakkelijker te lijf kunt gaan.
  5. Knuffelen verhoogt je zelfvertrouwen. Vanaf je geboorte laat de aanraking door je familie je zien dat je speciaal bent en dat er van je gehouden wordt.
  6. Knuffels verbinden je met de mogelijkheid om van jezelf te houden. De relatie die in je vroege jaren wordt gelegd tussen aanraking en zelfwaardering wordt opgeslagen in je zenuwstelsel. Via een knuffel activeer je die relatie weer.
  7. Knuffelen verminderen de spanning in je lichaam. Je spieren ontspannen zich en pijn wordt verzacht doordat de bloedcirculatie in het zachte weefsel wordt gestimuleerd.
  8. Knuffels leren je te geven en te ontvangen en hoe liefde beide kanten uit werkt. Om een knuffel te ontvangen en ontvankelijk te zijn voor warmte is net zo belangrijk als het geven van een knuffel en het delen van warmte.
  9. Knuffels leren je om in het moment aanwezig te zijn. Het is als een meditatie oefening. Knuffels verbinden hart, gevoel en ademhaling weer met elkaar.
  10. Een knuffel is een energie uitwisseling tussen jou en de ander, waardoor de relatie wordt versterkt. Er ontstaat wederzijdse empathie en begrip. Daarbij is een knuffel synergetisch. Dat wil zeggen het meer oplevert dan de som der delen. Er is dus absoluut sprake van een win-win situatie.

Hoe werkt zo’n knuffel dan?

In je huid zitten receptoren die gevoelig zijn voor warmte en aanraking. Als reactie op de activatie van die receptor, wordt er serotonine geproduceerd. Die stof gaat richting de hersenen, waar de zogenaamde DRI kern in de nuclei raphei wordt gestimuleerd. De activatie van die kern zorgt op zijn beurt voor de aanmaak van oxytocine en oxytocine is het hormoon dat je zo’n goed gevoel geeft.

In de eerste 10 levensjaren ontwikkelt de DRI kern zich nog. Als er te weinig stimulatie van die kern plaatsvindt (door te weinig aanraking), leidt dat tot overactivatie van kernen die juist gevoelens van stress, angst en depressie uitlokken.

Aan de universiteit van Arizona doet men onderzoek naar de behandeling van depressie door het verbeteren van de werking van de DRI kern. De behandeling die ze daarvoor gebruiken heet “Whole Body Hyperthermia”. Ze stoppen deze mensen als het ware weer terug in een baarmoeder, waarbij het hele lichaam wordt omgeven met warmte. Hierdoor gaat de DRI kern weer beter functioneren en wordt het geluksgevoel gestimuleerd.

Allemaal knuffelen dus!

Zie jij inmiddels ook in dat knuffelen als een soort medicijn werkt? Zowel lichamelijk als geestelijk geeft een knuffel je een boost energie. Vind je het geven van een knuffel lastig? Het blijkt dat het strelen tussen de schouderbladen de oxytocine productie ook sterk stimuleert.

Deel dit:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *