Minimaliseren met de Marie Kondo methode


Boeken, Vrij zijn / zaterdag, januari 7th, 2017

Af en toe is de maat vol. Dan kijk ik om me heen en kan ik er niet meer tegen. Dan móet ik opruimen. Ik wil best een boek gaan lezen, maar die rommel maakt me onrustig. Driftig verzamel ik alle rondslingerende spullen en berg ik ze weer netjes op in de daarvoor bedoelde laden, bakken, mandjes of wat dan ook. Als alles weer netjes uit het zicht is verdwenen, voel ik een gevoel van rust en voldoening.

Helaas is die opgeruimde staat vaak maar van korte duur in ons gezin. In no-time liggen er overal weer knuffels, tekeningen en ander speelgoed op de vloer en aan opruimen hebben mijn kinderen echt een broertje dood. Het lijkt een never ending story.

Nog niet zo lang geleden ben ik echter in aanraking gekomen met minimalisme. Ik had hier al weer eerder over gehoord, maar na het lezen van het boek Opgeruimd! van Marie Kondo werd ik echt enthousiast. Dit is iets voor mij!

Worden we gelukkig van bezit?

Marie Kondo beweert dat (echt) opruimen je leven drastisch verandert. Wanneer je alle overbodige spullen kwijt bent, houd je namelijk tijd en energie over voor de dingen die echt belangrijk zijn. Hoe werkt dat dan?

In onze consumptiemaatschappij lijkt alles te draaien om meer bezit. Maar worden we daar uiteindelijk gelukkig van? We zoeken ons geluk in spullen, in de buitenwereld, maar is geluk niet uiteindelijk alleen in onze innerlijke wereld te vinden? We worden echter steeds afgeleid van onze binnenwereld, door alle prikkels van buitenaf. Dus hoe meer rust om je heen, hoe makkelijker het is om je bezig te houden met wat er écht toe doet.

Al onze spullen vragen telkens om aandacht. De ongelezen boeken in je boekenkast herinneren je eraan dat je ze ooit nog een keer moet lezen. Die leuke schoenen die totaal niet lekker zitten, confronteren je telkens weer met het gevoel van een miskoop. En het oerlelijke cadeau dat je toch maar een plekje hebt gegeven, geeft je een schuldgevoel (je vindt het lelijk, maar het was goed bedoeld). Als je ’s ochtends je kledingkast opent, moet je telkens weer besluiten dat dat ene jurkje gewoon niet leuk genoeg meer is en kies je toch telkens voor je favoriete kledingstukken.

Wanneer je je ontdoet van spullen die jou niet blij maken (of niet meer functioneel zijn), valt er een last van je af. Hoe fijn is het om je kledingkast te openen en alleen je favoriete kleding te zien hangen of om je te omringen met alleen maar dierbare spullen, die je een warm gevoel geven. Of om bevrijd te zijn van het idee dat je nog van alles moet lezen, terwijl je eigenlijk ook wel weet dat het er waarschijnlijk nooit van komt.

De Marie Kondo methode

Om nu eens écht goed op te ruimen, geeft Marie Kondo in haar boek Opgeruimd!  en Spark Joy allerlei tips. Zo raad ze aan om het opruimen in een bepaalde volgorde te doen. Begin bij je kleding, dan bij je boeken en ander papierwerk, vervolgens bij de categorie allerlei (die natuurlijk onder te verdelen is in bijv. hobbyspullen, badkamerspullen, keukenspullen, elektrische apparaten e.d.) en tot slot bij spullen met een emotionele waarde. Deze indeling is gebaseerd op oplopende moeilijkheidsgraad.

Naast de volgorde van aanpak is een ander belangrijk uitgangspunt dat je álle spullen van een bepaalde categorie in één keer aanpakt. Dus wanneer je je kleding gaat opruimen, moet je ook echt álle kleding bij elkaar leggen (dus ook wat je op zolder hebt liggen, aan de kapstok hebt hangen, in de badkamer of waar dan ook). Dit is de enige manier waarop je inzichtelijk hebt wat je nu precies allemaal bezit. Hierdoor kun je ook gemakkelijker beoordelen waar je wel blij van wordt en dus wilt houden (en daarmee automatisch wat je weg kunt doen). En serieus, dit is essentieel en werkt enorm goed!

Houd waar je blij van wordt (of wat nog functioneel is) en doe de rest weg. De gedachte “maar dit komt misschien nog eens van pas” is taboe. In 99% van de gevallen komt het nooit meer van pas (en dat weet jij eigenlijk ook wel). Houd ook niets uit schuldgevoel. Vaak heeft een voorwerp zijn taak voltooid (je blij maken op je verjaardag, je een goed gevoel geven bij de aanschaf) en kun je het met een gerust hart wegdoen. Door de tips van Marie ben ik al door mijn kleding en boeken heen gegaan. Het resultaat is dat ik tot nu toe 5 volle vuilniszakken aan kleding, 1 tas schoenen en 1 kliko en 5 bananendozen aan papier, oude (studie)boeken en syllabi heb weggedaan. En… het voelt héérlijk!

Japanse gekkigheid

Beide boeken van Marie Kondo kan ik je echt aanraden. Je moet her en der wel door wat eigenaardigheden van haar heen kijken. Zo is zij een echte neuroot met betrekking tot opruimen en slaat ze soms behoorlijk door. Je moet bijvoorbeeld je tas bedanken en je sokken te ruste leggen, huh??? Als je door al die Japanse gekkigheid heen kijkt, dan blijven er echt pareltjes van minimaliseertips over. De essentie van haar methode is absoluut inspirerend!

 

Opgeruimd!  |  Marie Kondo  |  224 pagina’s  |  Uitgever Lev.
Spark Joy  |  Marie Kondo  |  276 pagina’s  |  Uitgever Lev.

Dit artikel bevat affiliatelinks naar bol.com. Dat betekent dat ik voor een boek dat online wordt verkocht (via deze link) een kleine commissie krijg. Ik zal echter nooit een link plaatsen naar een product waar ik niet achter sta.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *