Voordelen van een minimale garderobe + stappenplan


Vrij zijn / dinsdag, mei 30th, 2017

Welke vrouw herkent zich er niet in? Je staat voor je goed gevulde kledingkast, maar weet niks aan te trekken. “Ja, je hebt ook niks hè!” zegt manlief gekscherend. Geloof me, ik heb dat zeer regelmatig. Of eigenlijk hád ik dat zeer regelmatig. Want sinds ik mijn kledingkast onder handen heb genomen (nou ja, de inhoud van de kast dan), heb ik dat eigenlijk helemaal niet meer. Mijn kast ziet er niet alleen veel opgeruimder uit, maar bevat ook alleen maar kleding waar ik blij van word. De kunst is namelijk niet méér kleding, maar de juiste kleding. Het voordeel van zo’n minimale garderobe of capsule wardrobe is:

 • Je hebt een heerlijk overzichtelijke kledingkast
 • Je wordt blij van alle kleding in je kast
 • Alle kleding is goed met elkaar te combineren
 • ‘ s Ochtends heb je snel een kledingkeuze gemaakt
 • Er blijft meer tijd over voor belangrijke dingen, omdat je minder hoeft te winkelen
 • Je houdt geld over, omdat je minder hoeft te winkelen

Hieronder lees je welke stappen ik heb gevolgd om ruimte te maken in mijn kledingkast.

Stap 1: uitmesten

Een vrij logische eerste stap, maar niet de makkelijkste. Om ruimte te maken voor een garderobe waar je blij van wordt, zul je moeten opruimen. Ik ben zelf begonnen volgens de manier van Marie Kondo. Ik heb dus ál mijn kleding op een grote hoop gegooid (oeps! heb ik echt zóveel!). Dus ook de kleding die op zolder lag, op de kapstok hing en ja, zelfs de kleding uit de wasmand. Vervolgens heb ik per categorie (shirts, broeken, jurkjes, etc.) de items waar ik blij van werd weer in de kast gelegd. Het zal je niet verbazen dat dat de kledingstukken zijn die je toch al het meest draagt.

Als je alles zo bij elkaar ziet, is het vrij duidelijk welke kledingstukken er weg kunnen (waarom heb ik dat jurkje überhaupt nog?). Het lastigste zijn de twijfelstukken. Marie Kondo is daar heel rigoureus in; alleen houden waar je blij van wordt, dus de twijfelstukken kunnen weg. Uiteindelijk kom je daar ook wel op uit, al is het na ronde 2 of 3. Vaak twijfel je omdat je diep van binnen wel wéét dat de kleding je geen goed gevoel geeft (dus dat je je er niet prettig in voelt), maar dat er stemmetje is die allerlei bezwaren opwerpt: het jurkje was zo duur (maar ik draag hem nooit) / die blouse is nog heel mooi (alleen niet voor mij) / deze trui kan ik voor vieze klusjes gebruiken (net als die 5 andere truien) / misschien pas ik het over een jaar  wel weer (of niet) / … .

Genoeg redenen die er dus voor zorgen dat we wel veel vulling in onze kledingkast hebben, maar weinig waar we blij van worden. Loslaten wordt wel makkelijker wanneer je je bewust wordt waarom je het moeilijk vindt om iets weg te doen. Accepteer dat jij er niet blij van wordt, maar misschien een ander nog wel. En ja, dat jurkje was heel duur, maar om het dan in de kast te laten hangen en vervolgens nooit aan te trekken kan toch ook niet de bedoeling zijn? Telkens als je de kast opendoet en dat jurkje ziet hangen moet je weer besluiten om het niet aan te trekken en heb je er een naar gevoel bij. Dus, maak er iemand anders wel blij mee (en jij bent van dat schuldgevoel af).

Stap 2: een minimale kledinglijst opstellen

Om grip te krijgen op de hoeveelheid kleding in je kast, is het handig om een lijstje te maken van de hoeveelheid kleding die je eigenlijk nodig hebt. Omdat je hier waarschijnlijk nog nooit over nagedacht hebt, is het best lastig te bedenken hoeveel broeken, jurkjes, t-shirts e.d. je eigenlijk nodig hebt. Een goed uitgangspunt kan deze minimale kledinglijst (zomer) van Moeders Minimalisme zijn. Afhankelijk van jouw situatie kun je die natuurlijk naar eigen smaak aanpassen (bijv. meer jurkjes en minder broeken).

Vervolgens ga je kijken hoeveel je na het opruimen van je kledingkast hebt overgehouden en wat er nog ontbreekt van de lijst. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je wel genoeg broeken hebt, maar te weinig shirtjes. Het idee van deze lijst is dat het je houvast biedt bij het samenstellen van een uitgebalanceerde garderobe. Er zijn genoeg mensen die het een uitdaging vinden om met zo min mogelijk kleding (of andere spullen) toe te kunnen. Voor mij gaat het meer om het je bewust worden van wat je eigenlijk nodig hebt. En als je dit goed aanpakt, blijkt het een heel stuk minder te zijn dan je dacht.

Stap 3: combineren is de kunst

Hier begint het echt leuk (en ook best lastig) te worden. Want voor een minimale garderobe die voor je werkt in plaats van tegen je werkt, is het de kunst om kleding te hebben die goed met elkaar te combineren is. Shirts met een print combineren bijvoorbeeld (meestal) niet met vestjes die ook een drukke print hebben. Zwart en blauw combineert ook niet mooi. Dus als je ’s ochtends een ruime keuze uit je minimale garderobe wilt hebben, zul je na moeten denken over combinaties. Dit vijf-stappenplan heeft mij daar heel goed bij geholpen!

 1. Maak een keus uit zwart of blauw als basiskleur
 2. Voeg daar neutrale kleuren aan toe (grijs, blauw, beige)
 3. Kies 1 of 2 accentkleuren die passen in het bovenstaande pallet
 4. Selecteer een paar items met patronen
 5. Zoek bijpassende schoenen en accesoires

In het stappenplan gaat het zowel om kleurcombinaties, de balans tussen rustige kleuren en patroontjes alsook de hoeveelheid items in verschillende categorieën (bottoms, tops, jasjes/vestjes). Het is dus even puzzelen, maar als je 5 t-shirts hebt, dan zijn er misschien 3 basic en 2 met een patroontje. Alle 5 in een kleur die in het totale pallet passen, waardoor ze met al je broeken te combineren zijn. Love it! Zelfs als je er geen geboren aanleg voor hebt (zoals ik 😉 )is dit te doen. Naar mijn idee is dit de sleutel tot een kledingkast, waarbij je ’s ochtends niet kan kiezen omdat álles zo leuk is!

Stap 4: je koopgedrag onder de loep

Waarschijnlijk zul je na deze oefening tot de ontdekking komen dat je nog een paar items wilt shoppen om je kledingkast aan te vullen. (En zul je bepaalde twijfelitems uit stap 1 alsnog de deur uit doen). Het verschil is nu echter dat je gericht kunt gaan shoppen. Je wilt een shirtje met korte mouwen met een printje in de kleur roze/grijs. Dit kan erin resulteren dat je nog steeds veel winkels in mag, maar met het verschil dat je weet waar je naar op zoek bent en dat je ook echt blij kunt zijn als je het hebt gevonden. Je weet nu immers dat het te combineren is met de andere kleding in je kast.

Hiervoor had ik eigenlijk geen idee als ik ging winkelen. Er hing zoveel leuks en ik bekeek elk item los van al het andere. Zo kon het dus gebeuren dat ik met een groen jurkje thuis kwam, terwijl ik er thuis achter kwam dat ik het nergens mee kon combineren. Winkelen zonder te weten wat je nodig hebt is sowieso gevaarlijk, omdat je thuis kan komen met iets waar je later spijt van kunt hebben. Want je koopt omdat het in de sale is / het zóó leuk is (ook al heb je al iets soortgelijks) / omdat iets kopen je een goed gevoel geeft. Bedenk voor jezelf wat jouw valkuil is als je gaat winkelen.

Bovenstaande stappen hebben mij heel erg geholpen. Wat zijn jouw ervaringen met het opruimen van je kledingkast?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *