Mijn dagelijkse dosis dankbaarheid


Jezelf zijn / dinsdag, augustus 14th, 2018

Dank je wel dat je mijn blog leest! Ik meen het echt. Ik ben er oprecht dankbaar voor. En er zijn zoveel meer dingen waar ik dankbaar voor ben. Alleen vergeet ik dat wel eens. Dan zie ik het gewoon even niet. Dan zie ik bijvoorbeeld iemand met hele leuke schoenen en dan wil ik die ook. Of ik een instagram foto van iemand op een hele gave berg en dan wil ik daar ook staan. Of ik zie een mooie witte auto voorbijrijden en dan wil ik ook een witte auto. Je snapt het vast wel en je herkent het ongetwijfeld ook bij jezelf.

In deze maatschappij worden we de hele dag door gestimuleerd om te wedijveren met anderen. We zien onszelf als middelpunt van het universum en ons ikje moet het mooist, leukst en succesvolst zijn. Ons ego vindt het heerlijk om het net even beter te hebben dan de mensen om ons heen. We willen een voorsprong creëren door in de laatste mode te lopen, de nieuwste gadgets te hebben, die promotie op te strijken, dat duurdere huis te kopen. We zijn constant aan het zoeken of het nog beter kan. Onze medemensen worden een soort concurrenten.

Je ego is onverzadigbaar

Het zal je niet verbazen dat dit je helemaal niet gelukkiger maakt. De behoefte van je ego zal nooit vervuld kunnen worden. Want guess what? Er zal altijd iemand zijn die het beter heeft dan jij. Je zult altijd blijven streven naar meer en je zult je altijd ontevreden voelen. Aan de buitenkant lijkt jouw leven wellicht fantastisch (dat vindt je ego heel erg prettig), maar vanbinnen voel je je leeg. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het winnen van een loterij je niet blijvend gelukkiger maakt. In de eerste plaats gaat je geluksgevoel omhoog, maar daarna wen je aan je nieuwe situatie en keer je weer terug naar het geluksniveau van vóór die gebeurtenis. Waarom? Omdat echt geluk alleen in jezelf kan worden bereikt.

Als we ons niet dankbaar voelen voor alles wat we al hebben, waarom denken we dan gelukkig te worden van meer?

En een van de aller krachtigste manieren om je blijvend gelukkiger te voelen is door dankbaar te zijn. Dankbaarheid legt de nadruk op wat er juist wel goed is in je leven en dan kom je al snel uit bij de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Als je stil staat bij alle goede dingen in het leven, blijkt dat je – ondanks dat het niet perfect is – een heel fijn leven hebt. En dat besef maakt je een mooier mens. Dankbaarheid opent je hart voor de wereld om je heen. Je ziet het leven van de zonnige kant en je wordt veel aardiger voor de mensen om je heen. En – sociale wezens als we zijn – blijkt dat compassie tonen voor anderen je ook vele malen gelukkiger maakt dan het je constant vergelijken met je medemens.

Dankbaarheidsritueel

Wat ik hierboven vertel over dankbaarheid is niet nieuw. Ik heb er al veel vaker over gelezen, maar ik kwam er gewoon niet toe.    Het is niet iets eenmaligs. Dankbaarheid is een houding. Je moet het beoefenen. En daar zijn natuurlijk allerlei manieren voor. Het zetje dat ik nodig had kwam onlangs, toen ik in de bibliotheek op het Dankboek van Ernst Jan Pfauth (oprichter van De Correspondent) stuitte. Ik had al over zijn boek gehoord en was daarom eigenlijk verbaast om het in de bieb aan te treffen. Het grootste gedeelte van het boek bestaat namelijk uit pagina’s om zelf in te vullen. Maar het ging mij om de eerste hoofdstukken waarin hij schrijft over de waanzin van de prestatiemaatschappij en waarom dankbaarheid (en een aantal andere oefeningen) zo fantastisch werken als tegengif.

Zijn inleidende woorden hebben mij zodanig geïnspireerd, dat ik ben gestart met mijn dankbaarheidsritueel. Dit houdt in dat ik elke avond 3 dingen opschrijf waar ik dankbaar voor ben. Tja, zo simpel is het gewoon. Het is niet hoogdravend en ingewikkeld, maar je moet het wel gewoon doen. Het dankboek gaf mij daar precies het juiste zetje in. Het enige is dat je je ook daadwerkelijk dankbaar moet voelen op zo’n moment. Het moet dus niet als een verplichting voelen, waarbij je je drie punten afwerkt, want dan schiet je je doel voorbij. Maar weet je, er zijn altijd wel dingen waar je dankbaar voor kunt zijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *