Hoe word ik écht? (verhaal)


Het Fluwelen Konijn, Verhalen / woensdag, december 20th, 2017

Met Kerst krijgt Jamie een fluwelen konijn cadeau. Maar Jamie is er al snel op uitgekeken en het konijn verdwijnt in de kast, tussen al het andere speelgoed. Daar wordt hij bespot door het andere speelgoed, omdat hij er niet écht uitziet, zoals de pop die met haar ogen kan
knipperen of het mechanische speelgoed dat kan bewegen. Alleen het Leren Paard is aardig voor hem. Het Leren Paard zag er niet meer zo mooi uit, maar hij was wel wijs. Het Fluwelen Konijn wil graag weten hoe hij écht kan worden:

“Wat is ECHT?” vroeg het konijntje op een dag, toen ze naast elkaar lagen, vlakbij de haard in de kinderkamer, voordat Nana zou komen opruimen. “Betekent het dat je van binnen iets hebt dat zoemt en van buiten een palletje?”

“ECHT is niet hoe je gemaakt bent.” zei het Leren Paard. “Het is iets dat met je gebeurt, als een kind lang, heel lang van je houdt. Dan wordt je ECHT.”

“Doet dat pijn?” vroeg het konijntje. “Soms wel.”, zei het Leren Paard, want hij sprak altijd de waarheid. “Als je ECHT bent, dan geef je er niets om dat het pijn heeft gedaan.”

“Gebeurt het allemaal ineens, net als opgewonden worden”, vroeg hij “of stukje bij beetje?”

“Het gebeurt niet allemaal ineens.”, zei het Leren Paard. “Je wordt het gewoon. Het duurt een hele tijd. Daarom gebeurt het niet vaak met dingen die gemakkelijk breken of scherpe randen hebben of voorzichtig behandeld moeten worden. In het algemeen ben je tegen de tijd dat je ECHT wordt, meestal kaal geknuffeld, je poten zijn eruit gevallen en je poten bengelen erbij en je ziet er haveloos uit. Maar dat geeft allemaal niet, want als je eenmaal ECHT bent, ben je niet lelijk meer. Behalve voor de mensen die het niet begrijpen.”

Als het Fluwelen Konijn op een avond weer bij Jamie in bed komt, worden ze vrienden. Hij raakt meer en meer versleten, maar hoe ouder zijn knuffel wordt, hoe meer Jamie van hem gaat houden. Dan krijgt Jamie echter roodvonk en moet het beddengoed en het Fluwelen Konijn op aandringen van de dokter verbrand worden. Het Fluwelen Konijn maakt opnieuw een proces door van ECHT worden, maar nu niet meer alleen voor Jamie, maar voor iedereen.

Over het Fluwelen Konijn

Het Fluwelen Konijn is een kinderboek geschreven door Margery Williams en voor het eerst uitgebracht in 1922! Maar het is een tijdloos verhaal en staat – net als De Kleine Prins – vol met prachtige filosofische teksten en symboliek. Juist door de eenvoud van het verhaal komt de boodschap duidelijk binnen. Dit verhaal raakt en ontroert.

Lees het hele verhaal (in het Engels: The Velveteen Rabbit). Misschien dat ik hem zelf nog een keer vertaal en in zijn geheel hier plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *