Het perfecte plaatje en waarom je dat niet wilt


Jezelf zijn / woensdag, januari 16th, 2019

Perfecte plaatjes. Ze zijn prachtig! Ze laten je dromen van mooie vakantiebestemmingen, van gezellige momenten met elkaar, van gerechten waar het water je van in de mond loopt en van mooie yoga-poses. Je ziet alleen maar blije mensen en de wereld is prachtig. (Waarschuwing: als je wilt blijven dromen, lees dan niet verder.)

Welk universum is dat?

Het lijkt erop alsof die mensen in een parallel universum leven. In dat universum heeft iedereen een interieur volgens de laatste trends, tijd en geld om elk mooi plekje op aarde te bezoeken, mooi haar dat quasi nonchalant toch perfect zit, veel vrienden en altijd gezellige etentjes, tijd om dagelijks de hipste koffiebarretjes of andere hotspots te bezoeken. Ze zitten altijd goed en strak in hun vel, kunnen yoga-poses die ik al ingewikkeld vind om naar te kijken, en klimmen zonder moeite een hoge berg op in een sportbeha en een muts ?.

De wereld waarin jij leeft

En als je vervolgens naar je eigen leven kijkt, verbleekt dat bij die perfecte plaatjes. Want:

  • jij bent niet zo fotogeniek
  • jouw huis is een rommeltje
  • je bent niet altijd alleen maar zen
  • je bent niet altijd alleen maar gelukkig
  • je drinkt thuis in je eentje een kopje koffie 
  • je hebt niet dat gestroomlijnde lijf
  • je denkt wel aan yoga, maar daar blijft het dan ook bij

Is jouw leven dan echt zo anders dan dat van anderen? 

Fake news

Natuurlijk niet… Get real! De virtuele wereld ís echt een andere wereld. Op social media laten we met z’n allen alleen maar de mooiste kant van onszelf zien. 

Die plaatjes geven een veel mooier beeld van de werkelijkheid, omdat ze zijn gefotoshopt, gefilterd, zorgvuldig gearrangeerd of met professionele camera’s zijn gemaakt.

Nog veel belangrijker om je te realiseren is dat er een sfeer, een gevoel wordt gecreëerd, maar dat je niet ziet wat er achter dat plaatje schuilgaat. Achter die glimlach gaat misschien wel onzekerheid schuil, een angst om er niet bij te horen.

Onthoud: Je ziet slechts een snapshot, maar niet het hele plaatje.

Iemand kan zijn huis prachtig op de foto zetten, maar ’s avonds zit diegene misschien wel eenzaam op die prachtige bank. Iemand kan wel een mooie yoga-pose aannemen, maar kampt misschien wel met angstaanvallen. Je ziet het niet. Je weet het niet.

Blijf weg van ontevredenheid

Hoe meer je naar perfecte plaatjes kijkt, hoe ontevredener je wordt. Je eigen leven lijkt ineens niet goed genoeg zoals het is. Je legt de lat voor jezelf steeds hoger en wilt dat jouw leven er net zo mooi uitziet als op de plaatjes. Het maakt dat je je vooral focust op wat je niet hebt en helemaal vergeet te kijken naar wat je wél hebt.

En ontevredenheid maakt je ongelukkig. Tevredenheid maakt je juist gelukkig. Je wilt dus wegblijven van ontevredenheid. Dat wil niet zeggen dat je geen social media meer moet gebruiken, maar dat je het beter ánders kunt gebruiken.

Laat social media voor je werken

Ik ben zéker niet tegen social media. Ik gebruik het zelf ook, maar ik probeer het vooral vóór me te laten werken. Ik volg mensen die me informeren en inspireren. Maar ik waak er voor dat ik geen ongezonde vergelijkingen ga maken. Berichten kunnen voortkomen uit een goed hart, maar ook uit de behoefte om iemands ego te strelen.

Perfecte levens bestaan niet

Je van je mooiste kant willen laten zien is een natuurlijke behoefte in het gehele dierenrijk 😉 Dat doen we dus op social media, maar ook in het echte leven. In real life zeggen we ook niet zo snel dat het een keer niet goed met ons gaat. Je hoeft nu dus niet meteen een foto van jezelf te plaatsen waarop je huilend te zien bent.

Maar misschien kunnen we ons er wel bewust van worden dat perfecte levens niet bestaan en dat het leven geen aaneenrijging van perfecte plaatjes hoeft te worden. Geluk zit hem vaak in de kleine dingen, in het waarderen van wat zich in jóuw leven afspeelt. En dat mag best gedeeld worden.

Het gaat om jouw ervaring

Besef dat het vooral om jouw eigen ervaring gaat en dat je daarvan geniet. Een foto van een lekkere maaltijd? Prima, maar geniet er vooral van (als het nog warm is) en besteed niet teveel tijd aan het uitkiezen van de juiste hoek en belichting. Een foto van jou op een bergtop? Prima, maar neem alsjeblieft geen aparte tas met kleding mee om zo leuk mogelijk op die top te staan.

Ga naar buiten, voel hoe de wind door je haren gaan (jammer van je kapsel) en onthoud dat online waarnemingen niet altijd de werkelijkheid zijn. Wat is belangrijker? Hoe leuk je het lijkt te hebben of hoe leuk je het daadwerkelijk hebt? Laat dat perfecte plaatje je ervaring niet verstoren.

ps. Ik zie de laatste tijd steeds vaker berichten langskomen van mensen die ook hun minder perfecte kanten durven te tonen. R E S P E C T ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *