Het Fluwelen Konijn: waar het allemaal mee begon


Het Fluwelen Konijn / dinsdag, juni 11th, 2019

Op een dag – zo’n anderhalf jaar geleden – las ik een prachtige tekst:

“Wat is Echt?” vroeg het Konijn op een dag. “Betekent het dat je een knopje op je rug hebt en dat er iets in je zit dat zoemt?” “Echt gaat niet over hoe je gemaakt bent,” zei het Leren Paard. “Het is iets dat met je gebeurt. Als een kind een hele, hele lange tijd van je houdt, niet alleen om met je te spelen maar écht van je houdt, dan word je Echt. (…) Tegen de tijd dat je Echt bent, is het grootste deel van je vacht kaal geknuffeld, vallen je ogen eruit, zitten er onderdelen van je los en zie je er haveloos uit. Uiteindelijk doet dat er allemaal niet toe, want als je eenmaal Echt bent, kun je niet lelijk zijn, behalve voor de mensen die het niet begrijpen.”

Deze tekst bleek een fragment te zijn uit het boek The Velveteen Rabbit or How Toys Become Real van Margery Williams. Zij heeft dit verhaal in 1922 geschreven en het werd een enorm succes. Het boek is sindsdien al vele malen opnieuw uitgegeven in vele landen.

Omdat het verhaal al zo oud is en omdat Margery Williams inmiddels ook al meer dan 70 jaar geleden is overleden, zijn de copyrights van het boek verlopen. De volledige Engelstalige tekst is daarom gewoon op internet te vinden.

Ik las de hele tekst en… het ontroerde me ontzettend. Wat een prachtig verhaal! Ik schreef er een stukje over, waarin ik aangaf dat ik het misschien nog wel een keer in zijn geheel zou vertalen en op m’n site zou zetten. Ik wist toen nog niet hoe Het Fluwelen Konijn met mij aan de haal zou gaan.

In mijn volgende blog lees je waarom ik dit boek wel móest uitgeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *