Duurzaam geld – zit jouw bank nog lekker?


Bewust zijn / zaterdag, januari 20th, 2018

Onlangs ben ik na 25 jaar overgestapt naar een andere bank. Natuurlijk was de weg van de minste weerstand om gewoon bij de bank te blijven waar ik mijn eerste rekening opende. Maar er was een reden, iets waar ik nog niet eerder heel erg bij stil had gestaan (en dat kan natuurlijk aan mij liggen) wat mij toch deed besluiten om over te stappen.

Toen ik 12 werd ging ik met mijn ouders naar hun bank en heb ik mijn eigen bankrekening gekregen. Want zo gaat dat toch? Als kind kies je geen bank, die kiezen je ouders voor je. Joh, als je maar zo’n pasje hebt, waarmee je kunt pinnen, dan is het toch prima? Ik gok dat het bij velen zo gaat. Je belandt bij een bank en daar blijf je. Waarom zou je overstappen? En overstappen kost moeite, dus laat maar.

Waarom ik overstapte

Ik had er dus gewoon nooit zo bij stil gestaan wat er gebeurde met mijn geld. Ja, ik wist natuurlijk wel waar ik mijn geld aan uitgaf en welke inkomsten er binnen kwamen, maar ik wist niet wat er met het geld op mijn bankrekening gebeurde. Natuurlijk weet ik dat mijn geld niet geduldig bij de bank ligt te wachten tot ik het ergens aan uitgeef. Een bank wil immers geld verdienen en leent daarom weer geld uit aan andere bedrijven of ze financieren bepaalde projecten.

En toen las ik een bericht over banken die geld investeren in bedrijven die te maken hebben met wapenhandel, ontwikkeling van kernwapens, milieuverwoestende projecten of slechte arbeidsomstandigheden. Oeps! Wordt mijn spaargeld daar ook voor gebruikt? Dat is niet de bedoeling! Dus ging ik uitzoeken of mijn bank wel oké is. Want welke bedrijven en projecten financiert mijn bank eigenlijk?

Bij welke bank zit je lekker?

Op de site van de Eerlijke Geldwijzer vind je de Eerlijke Bankwijzer. Op deze overzichtelijke site zie je van 8 banken hoe goed ze scoren op onderwerpen als klimaatverandering, wapens, dierenwelzijn, bonussen, mensenrechten, olie en gas, mijnbouw en natuur. Voor elke bank kun je bij elk item zien waarom ze een lage of juist hoge score hebben gekregen. Het was duidelijk dat mijn bank er niet zo goed van af kwam. Ook is het helder dat twee banken met kop en schouders boven de rest uitsteken: dat zijn de Triodos Bank en de ASN Bank.

Door de keuze voor een goede bank draag je gratis bij aan een betere wereld. Mooi toch!

Het is natuurlijk wel opvallend dat juist de twee kleine banken heel goed scoren op de Eerlijke Bankwijzer. De grote banken zijn het dan ook niet helemaal eens met de wijze waarop de scores zijn bepaald. Want ook de grote banken investeren in duurzame projecten en in totaal gaat dat om veel meer geld dan de investeringen van de kleine duurzame banken. Maar uiteindelijk gaat het om het volledige beleid van de bank, volgens de Eerlijke Bankwijzer. Waarom zou een grote bank niet dezelfde duurzame keuzes kunnen maken als kleine banken?

Aan jou de keuze

Voor mij was de keuze helder. Overstappen met die handel! Uiteindelijk ben ik voor de Triodos Bank gegaan, alhoewel we ook al spaarrekeningen bij de ASN hebben. Ik zal zeggen dat ik het echt een prettiger gevoel vind dat met mijn spaargeld duurzame initiatieven worden gesteund die goed zijn voor mens en milieu. Ik vind het inspirerend om te zien wat er met behulp van hun financiering van de grond is gekomen. En overstappen is uiteindelijk echt niet zo heel veel werk.

Ik geef met mijn keuze aan dat ik duurzaamheid en transparantie belangrijk vind. En natuurlijk maken mijn schamele spaarcenten echt niet het grote verschil, maar hoe meer mensen hun geld onderbrengen bij een duurzame bank, hoe meer geld er beschikbaar komt voor goede initiatieven. Althans, dat is wat ik hoop natuurlijk.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *