Ben ik nu gelukkig?


Vrij zijn / woensdag, september 19th, 2018

Terwijl ik ’s ochtends met mijn kopje thee in de deuropening zit, de zon m’n huid verwarmt en ik door een tijdschrift blader, stel ik mezelf de vraag: ben ik nú gelukkig? Het antwoord is ja. Nu – op dit moment – ben ik gelukkig. Het klinkt ook best als een gelukkig momentje toch? Jij zou je op dat moment toch ook gelukkig voelen? Toch?

Nu voeg ik wat context toe aan dat moment. Toen ik vanochtend opstond, bleek de kat in huis te hebben geplast (irritatie), kwamen we erachter dat onze hamster dood was (verdriet), kregen de kinderen ruzie (nog meer irritatie) en had ik een to do lijst opgesteld voor die dag, waarvan ik al inzag dat ik die nooit af zou krijgen (frustratie).

Wat als ik mijzelf die ene vraag op dat moment niet had gesteld? Als ik me niet bewust was geworden van dát moment? Dan had ik daar nog steeds in de zon met mijn kopje thee en tijdschrift gezeten, maar dan was ik op dat moment niet gelukkig geweest. Dan was ik blijven hangen in mijn gedachten en in een mix van emoties over alles wat er was voorgevallen en wat mogelijk nog ging komen. Dan was ik niet in staat geweest te genieten van dat moment. Ik heb in mijn leven al veel geluksmomenten laten liggen, omdat ik niet écht aanwezig was in het moment. Ik zat in mijn hoofd, in gedachten en met emoties over wat er was gebeurd en wellicht nog ging gebeuren.

Alleen nu is werkelijk

Wat een raar iets is dat eigenlijk, dat we zo graag herkauwen wat gebeurd is of dat we ons met toekomstvoorspellingen bezig houden. Het verleden is geweest. We kunnen er nog zo lang over nadenken, maar we kunnen niet terugdraaien wat er is gebeurd. En onze voorspellingen van de toekomst zijn ook uiterst onbetrouwbaar. Meestal lopen onze gedachten alle doemscenario’s langs, waarbij onze angsten de hoofdrol spelen (dit gaat me niet lukken, anderen zullen me uitlachen, hij/zij krijgt vast een ongeluk). Hoe vaak is zo’n doemscenario nou echt werkelijkheid geworden? Heeft het zin om er eindeloos over te piekeren? Het enige wat deze gedachten doen, is je ervan weerhouden nu gelukkig te zijn.

Het verleden en de toekomst bestaan alleen in je gedachten. Alleen dit moment bestaat echt en is werkelijkheid. En het mooie is dat bijna alle emoties in het nu gelukkige emoties zijn. Dus als je er nou voor zorgt dat je zoveel mogelijk in het huidige moment leeft, dan krijg je een aaneenschakeling van gelukkige momenten en daarmee een gelukkig leven.

Mij helpt het om juist op de momenten dat ik me niet zo happy voel af te vragen: voel ik me nú gelukkig? Ik realiseer me dan dat er met het moment zelf helemaal niks mis is, en dat ik me in het moment zelf eigenlijk best goed voel. Mijn gevoel van niet-happy-zijn blijkt dan veroorzaak te worden door gedachten over het verleden of over de toekomst. Dat besef maakt dat ik de vervelende gevoelens los kan laten en kan genieten van het moment. Wat een bevrijding! “I’m so happy, happy, happy, happy…”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *